Maandelijkse Archieven: Augustus 2011

  1. Royal Albert Old Country Roses servies; echt of namaak? Hier de kooptips!

    Royal Albert Old Country Roses servies; echt of namaak? Hier de kooptips!
    Er is nogal wat verwarring over de authenticiteit van Royal Albert Serviezen en dan met name bij het populaire ‘Old Country Roses’ patroon. Welke servies is ‘echt’ en waar let je op bij de aankoop van een Old Country Roses servies van Royal Albert? Hier de tips.

    Grote verschillen, vele vragen

    De vraag over de echtheid van het servies heeft met name te maken met de ‘backstamp’ (stempel of merkteken) van het servies. Er zijn grote verschillen in deze markering, vandaar de vele vragen. Conclusie is echter dat ondanks de vele verschillen in 'backstamps' de serviezen wel allemaal ORIGINELE Royal Albert serviezen zijn.

    Korte geschiedenis Royal Albert

    Rond 1894 richtte Thomas Clark Wild een onderneming op die handelde in top kwaliteit porseleinen serviezen. Royal Albert was het handelsmerk voor dit bedrijf. Het allereerste merkteken laat de initialen van Thomas Clark Wild zien en stamt uit circa 1905.

    Rond 1925 ontstonden patronen voor serviesgoed zoals ‘Old Country Roses’. In 1960 nam de Pearson Group het bedrijf T.C. Wild & Sons Limited over. In 1970 werd het bedrijf omgedoopt tot ‘Royal Albert Limited.’ En in 1972 nam Royal Doulton de Pearson Group over. In deze periode waren , zoals men zich kan voorstellen, de merktekens aan verandering onderhevig.

    Kenmerken ‘backstamps’

    Lees meer »
  2. Wedgwood serviezen rond 1900

    Wedgwood serviezen rond 1900
    De samenstelling van serviezen rond 1900 verschillen nogal van de hedendaagse serviezen. Rond 1900 was de samenstelling van een Wedgwood servies heel wat uitgebreider dan nu. Serviezen werden compleet verkocht, men kocht dus een eetservies of een koffie- en theeservies in 1 keer.

    Tweede Wereldoorlog

    Na de Tweede Wereldoorlog werd de verkooptechniek gewijzigd. Serviesonderdelen konden nu deel voor deel aangeschaft worden, dit was zeer succesvol.

    Samenstelling dinerservies begin 1900

    Een dinerservies uit het begin van de vorige eeuw bestond uit: 24 Platte borden, 12 Kleinere dessertborden, tevens bestemd voor voorgerechten, 12 Diepe soepborden, 4 Dekschalen, 4 Bijzetschaaltjes, 1 Ovale schotel 30 cm, 1 Ovale schotel 36 cm, 1 Ovale schotel 46 cm, 1 Ronde visschotel met rooster 40 cm, 1 Ronde schotel 34 cm, 1 Soepterrine met onderschotel, 2 Fruit-of compoteschalen, 1 Slakom, 2 Sauskommen op schotel. In totaal dus 67 delen. Een dergelijk servies was bedoeld voor 12 personen. Dat er 24 platte borden standaard bijhoorden, had te maken met de gewoonte om twee hoofdgerechten te serveren. Het eerste bestond dan gewoonlijk uit een visgerecht en het tweede uit een vleesgerecht. Iedere welgestelde, of wie daarvoor placht door te gaan, behoorde ten minste een servies van Wedgwood in huis te hebben, met een dergelijke samenstelling.

    Theeservies

    Een theeservies bestond minstens uit: 1 Theepot, 1 Suikerpot, 1 Melkkannetje, 1 Spoelkom,
    Lees meer »